Houtsoorten


Inspiratie

Hout is prachtig! Bijna elk ontwerp is in hout uit te voeren. Bij elke woonstijl en elk interieur is een passende houtsoort te vinden.

Ik laat je hier graag een aantal van de houtsoorten zien die Maceras gebruikt. De meeste zijn geschikt voor het maken van meubels, andere vooral voor het aanbrengen van kleuraccenten.

Verschillende houtsoorten zijn ook heel mooi te combineren, bijvoorbeeld een salontafel van Amerikaans noten met esdoorn accenten.

Nederlands hout

hout_esdoorn

Esdoorn

hout_essen

Essen

hout_eiken

Eiken

hout_kersen

Kersen

hout_noten

Noten

hout_iepen

Iepen

hout_kastanje

Kastanje

Amerikaans hout

hout_amerikaans_noten

Noten

hout_amerikaans_esdoorn

Esdoorn

hout_amerikaans_wit_eiken

Eiken wit

Exotisch hout

hout_padoek

Padoek

hout_purperhart

Purperhart

hout_wenge

Wenge

Speciaal: Utrechts hout

Wat er gebeurt met bomen die in steden gerooid worden? Helaas worden daar meestal snippers van gemaakt. In Utrecht gaat dat gelukkig anders. Bruikbare stammen worden gezaagd, gedroogd en komen daarna te koop voor Utrechters. Maceras beschikt regelmatig over dit echte Utrechtse stadshout. Geweldig!

Plaatmateriaal

Voor bijvoorbeeld inloopkasten of vakkenkast is plaatmateriaal meer geschikt dan massief hout. Plaatmateriaal is mooi vlak, op veel manieren af te werken en ook voordeliger. Maceras gebruikt MDF en multiplex, afhankelijk van de toepassing. MDF heeft geen mooi eigen uiterlijk en wordt vaak gelakt. Op multiplex kan Maceras alle gebruikte afwerkingen toepassen.

Gefineerde plaat

Fineer is een dunne laag hout die op een plaat van MDF of multiplex wordt geplakt. Daarmee krijg je de voordelen van plaatmateriaal voor bijvoorbeeld het maken van kasten én het uiterlijk van massief hout. Vraag naar de mogelijkheden, ik laat je graag voorbeelden zien.

Tip: plaatmateriaal is een stuk voordeliger dan massief hout, maar de afwerking van plaat is vaak juist weer tijdsintensief en dus kostbaar. Vraag Maceras dus om advies voor je eigen meubel, een massief houten meubel is bereikbaarder dan je denkt.

Stacks Image 2785

Afwerking


Inspiratie

De afwerking van hout bepaalt hoe het er uiteindelijk uit ziet. Er bestaan eindeloos veel soorten afwerking. Maceras werkt vooral met olie, natuurproducten, blanke lak en gekleurde lak.

Olie

De door Maceras gebruikte olie is Rubio Monocoat. Een uniek en schitterend product. Deze olie kleurt en beschermt het hout. Doordat er maar 1 laag olie nodig is blijven de kosten laag. Er is ook een kleurloze versie beschikbaar.

olie_antique_bronze

Antique bronze

olie_aqua

Aqua

olie_ash_grey

Ash grey

olie_biscuit

Biscuit

olie_black

Black

olie_bourbon

Bourbon

olie_castle_brown

Castle brown

olie_charcoal

Charcoal

olie_cherry_coral

Cherry coral

olie_chocolate

Chocolate

olie_cornsilk

Cornsilk

olie_cotton_white

Cotton White

olie_dark_oak

Dark oak

olie_gris_belge

Gris belge

olie_havanna

Havanna

olie_ice_brown

Ice brown

olie_mahogany

Mahogany

olie_mist_5%

Mist 5%

olie_mist

Mist

olie_mud_light

Mud light

olie_natural

Natural

olie_oak

Oak

olie_olive

Olive

olie_oyster

Oyster

olie_pine

Pine

olie_pure

Pure

olie_savanna

Savanna

olie_silver_grey

Silver grey

olie_sky_grey

Sky grey

olie_slate_grey

Slate grey

olie_smoke_5%

Smoke 5%

olie_smoke

Smoke

olie_smoked_oak

Smoked oak

olie_stone

Stone

olie_super_white

Super white

olie_titanium_grey

Titanium grey

olie_vanilla

Vanilla

olie_walnut

Walnut

olie_white_5%

White 5%

olie_white

White

Puur natuur: bijenwas en lijnolie

Bijenwas en lijnolie worden al honderden jaren gebruikt. Bijenwas geeft een beschermende laag op het hout, heeft een lichte glans. Het lijkt daarmee of je ín het hout kan kijken. Lijnolie trekt in het hout en accentueert de nerf van het hout. Maceras gebruikt producten van Auro. Deze bestaan volledig uit natuurlijke grondstoffen en bij de productie komen alleen stoffen vrij die volledig worden gerecycled. Als je kiest voor Nederlands hout afgewerkt bijenwas of lijnolie heb je een op en top duurzaam meubel in huis.

Lak en verf

Lak en verf worden gebruikt om hout af te sluiten (blanke lak) of helemaal te bedekken (gekleurde lak). Kasten en mediameubels in een moderne stijl worden vaak hoogglans wit of zwart gespoten. Maar alle denkbare andere kleuren zijn natuurlijk ook mogelijk.

Stijlen


Inspiratie

Je hebt een huis gekocht, gehuurd of verbouwd en je bent klaar om er in te trekken. Nu de inrichting. Na een avond Google weet je dat er 5 verschillende interieur stijlen zijn. Of 12. Of 8. Wat de één Urban noemt, heet op de volgende site Loft. En de verschillen tussen Retro en Vintage worden door iedereen anders uitgelegd.

Het maakt niet uit hoe jouw woonstijl heet

Het gaat erom dat het jóuw woonstijl is. En Maceras kan die met jou en voor jou invullen. Een goede start is het maken van een moodboard. Op papier met uit tijdschriften geknipte foto's, of online met bijvoorbeeld Pinterest of gomoodboard.com. Jouw moodboard (of schets of wensenlijst) kan een heel goed begin zijn voor de uitwerking van jouw meubel op maat. In het startgesprek kunnen we daarmee gelijk aan de slag.

mooier wonen met Maceras Houtwerk

Maceras Houtwerk BV ontwerpt, maakt en plaatst maatwerk meubels en thuiswerkplekken. Keuken- en woonartikelen op voorraad zijn binnenkort te koop via de shop en op dikkeplank.nl.

Maceras Houtwerk BV

De Limiet 15D
4131 NR Utrecht
roeland@maceras.nl
06 1133 4021
KvK 85147990
BTW NL863526135B01
IBAN NL23INGB0675105153

Maceras Houtwerk BV

De Limiet 15D
4131 NR Vianen
roeland@maceras.nl
06 1133 4021

KvK 85147990
BTW NL863526135B01
IBAN NL23INGB0675105153


Stacks Image 168
© 2022 Maceras Houtwerk | Roeland van Es mail mij

Deze site maakt geen gebruik van cookies.